Om oss

Jødisk museum Trondheim ligger i Arkitekt Christies gate 1B, en bygning som huset Trondheims første jernbanestasjon fra 1864. Den jødiske menigheten, Det Mosaiske Trossamfunn(DMT), kjøpte bygningen i 1924 og bygde den om til en ortodoks synagoge som ble innviet i 1925. Bygget er stadig i bruk på helligdager, møter, fester og sosiale formål.

Museet åpnet 12.mai 1997 og var en gave til Trondheim i anledning byens tusenårsjubileum. Den første utstillingen «og du skal fortelle dine barn», forteller om de norske jøders opplevelser under 2.verdenskrig. I 2002 ble museumet utvidet, og utstillingen « fra Shtetl til Stiftstad» åpnet. Den forteller historien til jødene fra de flyktet fra jødeforfølgelser i Øst-Europa i 1870-1880 årene, og hvordan de kom til Trondheim etter «jødeparagrafen» i grunnloven ble opphevet. I tillegg beskriver den hverdagslivet til jødene i Norge frem til 2.verdenskrig.

Jødisk museum holder til i samme bygning som det Mosaiske Trossamfunn og verdens nordligste synagoge, som i selv er et besøk verdig.

På den jødiske gravlunden er det en minnestøtte med 130 navn,de jødiske ofrene fra nordlige delen av Norge som ble deportert og drept av nazistene i konsentrasjonsleirene eller i Norge.